Великден е! Христос Воскресе – Во истина Воскресе! С тези думи

...
Великден е! Христос Воскресе – Во истина Воскресе! С тези думи
Коментари Харесай

Христос Воскресе! Великден e – Празник на всички празници!

Великден е! " Христос Воскресе – Во истина Воскресе ”!  

С тези думи ще се поздравяват вярващите християни освен в нощта на Възкресението, само че и идващите 40 дни по традиция.

 Това е най-големият празник за православните християни. Наричан е Празник на всички празници, тъй като това е денят, в който духовното побеждава гибелта и тлеността.



 

Традицията повелява за Великден на празничната софра да има боядисани яйца, козунак и печено агне. Червените яйца са знак на христовата мъченическа кръв, а козунакът е знак на агнеца божий - Христос. Трапезата не се подвига през трите дни на празника. Тези дни се посещават родители и кумове, с цел да се засвидетелства любов и уважение.

Последованието, обвързвано със запалването на свещите, е заимствано от сходно, което се прави в Ерусалим, в храма " Св. Възкресение ", при слизането на Благодатния огън.

Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три епохи. празничната софра участва след дългия пост и агнешкото месо.

 

За едни от най-силните и значими поверия и обичаи, се смятат тези, които са свързани с Великден!

Ето някои национални поверия за здраве и благополучие, запазили символиката си години наред.

1.Според старите хора, дете, родено през Страстната седмица или навръх Великден, ще има крепко  здраве и доста шанс.

2.  В нощта против Великден би трябвало да се внимава да не се подвига доста звук . Счита се, че в случай че сте прекомерно гръмогласни в нощта против Възкресение Христово, е допустимо да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си неприятни сили.

3.  Има поверие, че  минути преди настъпването на Великден жена може да насочи молба с думите: " Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе доста благополучие! ", с цел да се сбъдне желанието.

4.   В нощта против Великден  донесете вода от бунар или налейте непосредствено от крана в кухнята.  С тази вода поръсете стаята и изключително деликатно – детската стая. По този метод се прогонват греховете, неприятните мисли и злините.

5. Цели четиридесет дни след Великден  православните християни се поздравяват  между тях с поздрава, съгласно остарялата църковна форма –  „ Христос воскресе! – Воистина воскресе! ”!

6.  Великден се чества цели седем дни,  известни като Светлата Седмица. Всеки от тях е ярък – Светъл понеделник, Светъл вторник…

7. Според католиците на Великден би трябвало да си облечен в  нови облекла , с цел да имаш триумф и шанс през цялата година.

8.  Набраният на Великден здравец  носи здраве и дългоденствие. Вярва се, че точно на този ден растението има вълшебен сили и лекува и защищава от заболявания.

9.  Първото боядисано яйце на Великден би трябвало да е алено.  По традиция с него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от семействното, като се стартира от най-малкия.

10. Поверието е, че този,  чието яйце остане крепко след боренето с яйца , ще е най-здрав през годината. А първото боядисано алено яйце се поставя пред домашната икона, за да  закриля дома .

11. Има и вярване, съгласно което  по едно алено яйце се дава на всеки посетител , който е пристигал вкъщи за Великден. Така благосъстоянието няма да върви в други къщи.

12. Вярващите смятали, и, че  жени, които дълго време не успявали да забременеят, в случай че преспят една нощ с алено яйце в пазвата, следващата година ще се радват на своя рожба.

13.  В някои краища на страната  запазват черупките от великденските яйца, тъй като имат вълшебен сили. Ползват се при баене срещу уроки.
Бабите ги стривали на прахуляк, който употребявали при лекуване на разнообразни заболявания.

14.  Поверие гласи, че,  ако навръх Великден ви помоли за услуга или ваш остарял другар, и, даже човек който не обичате, или с който сте скарани, ви желае амнистия, би трябвало да помогнете и да бъдете положителни християни.

15.  Вярванията  отделят алегорично място и на  великденския заек .

Той е  знак на изобилие и обилие.

Традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в античните ритуали и вярвания даже с луната и нейните цикли.

Легенда гласи, че  великденският заек в миналото бил огромна красива птица, принадлежаща на една богиня.

Веднъж тя я трансформирала в див заек! Но тъй като той към момента е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги цялостни с яйца.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии. Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР